Skydda dina kära ägodelar i flytten

Det sägs att det för tur med sig om saker och ting går sönder i en flytt. Eller är det kanske tvärtom – att det betyder otur… Hur som helst så är det alltid tråkigt om saker går i kras eller om de kommer bort när du flyttar. Att packa upp kartonger med porlinssprickor och fläckiga gardiner vill man helst undvika. Då är det bäst att anlita en proffsig flyttfirma som även erbjuder packningshjälp.

Att erbjuda flytthjälp i Stockholm är det många företag som gör – men fler och fler erbjuder även packningstjänster. Det kan vara svårt att packa rätt när man har bråttom och kartonger kan gå sönder eller saker och ting kan klämmas sönder i och med att man packar fel. Med packningshjälp vet proffsen exakt hur man packar för att utnyttja alla utrymmen och för att skona känsliga ägodelar att ta skada.

Packningens olika delar

Om du begär att en flyttfirma kommer hem och packar åt dig kan du be om en rad olika delar. Du har förmodligen ganska många möbler som ska demonteras, skruvas isär och packas ihop del för del. Det är viktigt att du inte bara slänger ner allt i en kartong eller i en plastsäck – alla skruvar måste läggas separat i en plastpåse som du tejpar ihop tätt, tätt. Försök även att ha med verktyg som skruvmejsel eller hammare i närheten när du packar upp sakerna igen. Tejpa ihop alla mindre delar och låt de större ligga var för sig.

När det gäller dyrbara smycken och saker som är delikata, bör du dels packa de så att de inte hakar i varandra eller ramlar ur. Smyckeskrin är fantastiska förvaringsboxar men helst inte när du flyttar. Det är lätt hänt att alla örhängen och halsband blir till en enda röra när du packar upp det igen. Förpacka istället alla smycken separat och förvara dem i strumpor eller små plastpåsar.

Förpackningsmaterial

Om du hellre vill packa ihop allt själv och spara pengar kan du ofta köpa flyttmaterial på flyttfirmornas e-handelssida. Där hittar du allt från stabila och bra kartonger i olika storlekar som tejp, märkpennor och etiketter. Det är viktigt att organisera sig redan när man packar. Annars är det lätt hänt att det blir en salig röra när allt ska packas upp. Märk ut var alla kartonger ska i det nya boendet så att flyttfirman direkt kan ställa de olika sakerna i rätt rum. När du börjar packa upp (eller om du väljer att ta hjälp av flyttfirman även för det) är det bra att börja med de stora prylarna som att sätta upp bokhyllor, ställa rätt byrån och göra alla lådor och skåp redo för resten av dina ägodelar.

Packa smart

Det är inte världens roligaste att packa lådor och boxar men gör du det rätt går det lätt som en plätt när du flyttar. Ta vara på alla utrymmen precis som i en resväska, och packa inte kartongerna så fulla att de faller sönder när du bär dem. Packa heller inte för tungt, det blir jobbigt för alla parter och kartongen riskerar att gå sönder.