Gör en härlig uteplats för mysigt trädgårdschill

Det räcker inte bara med att ha härlig grönska utomhus, gör du inget bra av det så kan det lika gärna vara. Det finns hur många saker som helst du kan göra för att skapa en underbar uteplats där alla vill vara från tidig vår till sent på hösten. Med rätt utemöbler och lite skaparglädje får du ett extra rum utomhus där du, din familj och dina vänner kan hänga i timmar.

Det gäller att tänka till när du ska inreda din trädgårdshörna. Möblerna måsta kunna tåla fukt och slitage bättre än dem du har inomhus. Dessutom är det bra om du på något sätt kan få tak över huvudet när regnet strilar ner eller när det blåser en del. Med snygga utemöbler från Garden Store får du inte bara en trendig uteplats, du får kvalitetssäkrade möbler som håller i de flesta väder.

Vad har du tänkt göra på din uteplats?

När du ska inreda en uteplats måste du först tänka på vad du främst ska göra där. Ska det lagas mat? Vill du bara hänga med vänner? Funderar du på ett spabad? Vill du även kunna odla grönsaker i närheten? Vad du helst vill göra utomhus får prägla valet av både möbler och utrustning som exempelvis ett utekök, grillplats eller odlingsplats. Om det ska lagas mat behöver du också tänka på vatten och el samt hur du enkelt och snabbt kan vända dig om och få tag i alla redskap så fort som möjligt.

Ett skönt golv på uteplatsen är viktigt om du ska vistas där mycket både vår, sommar och höst. Ingen vill riskera att bli lerig om fötterna för att det endast finns gräs att gå på. Lägg gärna dit fina trallar eller marksten som är behagligt att sätta fötterna på även när du är barfota. Uteplatsens golv ska också vara lätt att rengöra utan att det ruttnar eller fördärvas så fort det kommer vatten på.

Ljus skapar värme och glädje

Oavsett hur din uteplats ter sig är det alltid mysigt att dekorera och omhulda den med mycket ljus, kanske i form av lampor eller lyktor. Även dessa ska vara tåliga mot fukt och olika väder så tänk på det när du köper utomhusbelysning. Lamporna ska ha en speciell ljuskälla som är anpassade för utomhusbruk, likaså materialet i lampan.

Med lampor och belysning av olika slag kan du vistas ute länge om kvällarna och få till den där hemtrevliga känslan som gör att man bara vill stanna kvar en timme till. Häng upp lampgirlanger i tak och utmed väggarna och låt stora lyktor stå på golvet. Varva gärna med plantor och belysning tillsammans, det skapar ett ännu finare sken och ger en mer ombonad känsla.

Ligg- och sittplatser

Ett uterum ska visserligen ha sittplatser för så många som möjligt, men det kan även vara skönt att ha en liggfåtölj eller en solsäng för folk att lägga sig ner i om kvällen eller under dagen. Det kan också vara bra om dina gäster har barn med sig som de vill hålla koll på när det blir sent och sömnlusten faller på.