Elsparkcykeln är helt rätt i tiden

Du ser dem överallt – de swishar förbi och tar sig framåt i staden försvinnande snabbt. Men har du provat dem själv? Om inte, är det helt klart dags. Ett bättre sätt att ta sig fram i staden och undvika trängseln i kollektivtrafiken finns faktiskt inte.

Det klagas en del på att de står felparkerade och är ivägen för rörelsehindrade personer. Men har du tänkt på att man faktiskt kan köpa sin egen elsparkcykel? Du vet precis när den ska laddas, du tar enkelt med dig den hem eller upp till kontoret och du behöver inte göra någon upprörd. Det finns knappast ett smidigare sätt att ta sig fram, speciellt under ”dessa tider” när man bör undvika både kollektivtrafiken och låta bilen stå hemma av klimatorsaker.

Elsparkcykeln och vilka regler som gäller

Att bli såld på elsparkcykeln är lätt. Det går så otroligt smidigt att färdas, de är stilrena och kräver knappast underhåll. Du kommer undan både som miljöhjälte och som ”smittspridningshjälte” – du låter de som verkligen måste åka kollektivt att göra det och du håller dig borta från all trängsel som skapas. Man har även börjat reglera elsparkcyklarna så att inte lika mycket olyckor ska inträffa. Vill du själv sätta dig in i vilka regler som gäller i trafiken kan du spana in den här sidan som förklarar exakt vilka trafikregler som faktiskt gäller!

Vet du till exempel vad som gäller – räknas du som cyklist eller fotgängare om du kör på en elsparkcykel över ett övergångsställe? Det är nämligen så att bilar inte behöver väja för cyklister på vanliga övergångsställen, men hur är det för dig som åker på en elsparkcykel? Och desto mer relevant: får du köra på trottoaren? Det hela beror faktiskt på hur snabbt du kör. Gångfart räknas upp till 6 km/h. Allt som är snabbare än det räknas alltså inte som gångfart längre, och då gäller samma regler som för cyklisterna. Ska du köra snabbare än så, får du alltså inte färdas på trottoarerna igen. Det får du inte heller som cyklist. Kan vara bra att veta! Så hem och beställ en elsparkcykel och gör dig redo för ditt nya liv!