Så tar du hand om dina teknikprylar

Om du har en iPhone är det väldigt viktigt att du använder en originalladdare som är anpassad till just iPhones. Om du har en nyare iPhone kan du använda olika strömadaptrar eller ladda den trådlöst. Om du inte använder rätt laddare finns det en risk att mobilen eller laddaren börjar brinna.

Om du har en iPhone är det viktigt att du använder en original laddare som är speciellt anpassade för din iPhone, och just iPhone laddare kan du shoppa smidigt på nätet till ett bra pris. När du ändå beställer en ny laddare kan du köpa två eftersom det är bra att ha en extra utifall att. iPhones standardkabel kallar för Lightning-kabel och den ger dig en säker, snabb och stabil laddning. Det finns ett brett utbud av laddare och strömadaptrar, och det finns en till varje behov. Det finns kablar i olika längder, allt från 0,5 meter till 3 meter. Alla nyare iPhone modeller kan utnyttja en strömadapter som har en effekt som är högre än 12 W.

Var uppmärksam när du laddare mobilen

Anledningen till att du ska använda en originalladdare är elsäkerheten. Du bör alltid ha respekt för elektriska produkter. En felaktig laddare som inte uppfyller de krav som gäller kan orsaka brand. Brand kan uppstå i din mobiltelefon, i själva kabeln eller i laddaren. Det kan räcka med vardagligt slitage för att en laddare ska börja brinna. Därför ska du med jämna mellanrum kontrollera din laddare och kasta den om du upptäcker minsta skada.

En laddare ska alltid ha en CE-märkning. Du bör undvika produkter som säljs utan tillhörande förpackning och bara köpa produkter där det tydligt framgår vem som tillverkat den. Det finns några tecken som du kan vara uppmärksam på när du ska ladda din mobil för att undvika brand. Använd inte laddaren om den är svår att stoppa in i eluttaget eller om den surrar eller brummar kraftigt.

När du använder en laddare ska du tänka på att:

  • Alltid använda laddaren för det den är avsedd till.
  • Alltid använda rätt laddare till rätt produkt.
  • Hålla uppsikt över laddningen och undvika att ladda när du sover.
  • Avsluta laddningen om du märker något konstigt.
  • Använd inte skadade laddare.
  • Byt laddare om den blir väldigt varm.

Organisera teknikprylarna

Teknikprylar är känsliga produkter och därför ska du ta hand om dem för att de ska hålla längre. De teknikprylar du använder dagligen behöver du ha nära till hands. Ha en bestämd plats för dina saker som du vill kunna få tag i dem snabbt. Om du inte har en given plats för saker får de lätt ben och är borta när du ska ha dem. Köp en snygg förvaringslåda eller korg där du kan förvara laddare och hörlurar till din mobiltelefon. Det är viktigt att produkterna förvaras på en bra plats där exempelvis barn inte får ta i dem eller det finns risk för att de skadas. Ett tips är att köpa inredning för lådor och förvara alla dina prylar till mobiltelefonen på samma ställe.