Så säkrar du hemmet smart

Inbrottstjuvar har tyvärr alltid funnits och precis som metoderna att skydda sig idag är smartare är även skurkarna skickligare på att ta sig in. För att du ska skydda din bostad och dina ägodelar så väl som möjligt är det därför bra att vidta ett antal olika försiktighetsåtgärder. Från små till stora metoder, här kan du läsa om effektiva sätt att skydda det som är ditt.

Det absolut främsta du kan göra är att installera ett inbrottslarm och idag finns det fantastiska, teknologiska lösningar. En gång i tiden bestod larm av ett snöre som spändes upp innanför dörren. Idag är det frågan om rörelseaktivering, vibrationsdetektorer och sensorer för minsta tecken på försök till inbrott. Du kan anpassa larmet att ignorera dina husdjur samtidigt som vissa rum kan ställas på extra hög alert. Dessutom kan ett bra larm även upptäcka rökutveckling eller översvämningar.

Tänk som tjuven

Förutom larmet finns det även mycket annat som kan hålla tjuven borta. Du kan till exempel försöka föreställa dig hur tjuven tänker och ta en liten runda kring huset eller kvarteret. Finns det ett träd som skulle kunna hjälpa någon att ta sig in på övervåningen? Står huset i skugga? Är alla fönster säkrade? Det skadar aldrig att inspektera hemmet själv.

Var smart om du ska bort

Många tjuvar tar till ganska enkla men effektiva trick för att se om någon är bortrest. Ett sådant är att lägga stenar framför ytterdörren. Är de fortfarande kvar dagen därpå tyder det på att ingen har märkt dem, alltså är ägarna bortresta. Andra saker de håller utkik efter är:

  • Post – ligger det en massa brev och tidningar i brevlådan?
  • Lyset – är bostaden mörk hela tiden?
  • Sopor – står soptunnorna tomma varje dag?

Ska du resa bort är det därför klokt att be grannar eller vänner om hjälp med att till exempel hämta posten eller lägga sina sopor i dina tunnor. Du kan också ta till timers som låter ljuset slås på eller radion sättas igång om kvällarna. Det är inte heller nödvändigt att utannonsera din frånvaro i sociala medier utan spara hellre semesterbilderna till efter att du kommit hem.