Så lyckas du med inredningen i vardagsrummet

Vardagsrummet ska helst vara inbjudande och mysigt för alla. För att lyckas med det krävs det lite eftertanke och planering. Valet av soffa spelar stor roll för hur rummet upplevs.

Det finns många bra tips på hur du kan skapa det perfekta vardagsrummet. Soffan är huvudattraktionen i vardagsrummet och valet av soffans position gör inte sällan hela skillnaden för atmosfären. Därför ska du välja både plats och soffa med omsorg. Om du vill köpa en soffa finns det många alternativ på nätet.

Modern vardagsrumsinredning med vit soffa, soffbord och gulddekor.

Tips vid val av soffa

Innan du beställer en ny soffa ska du fundera över vem som kommer använda soffan och vid vilka tillfällen. En djupare soffa passar bäst för soffliggaren medan en mindre soffa passar för små vardagsrum. Om husdjur och barn ska använda soffan kan det vara fördelaktigt att välja en modell med avtagbart tyg och förslagsvis inte vitt tyg. Ett tips är att välja en neutral färg och ett material som är lätt att hålla rent.

Skapa harmoni i vardagsrummet

En tumregel när du ska placera ut soffan är att ställa den på ett sätt så att den välkomnar dig när du kliver in i vardagsrummet. Att sitta med ryggen mot dörröppningen är inte att föredra. När du har hittat din drömsoffa och vet hur du ska ställa den är ett tips att hitta en matta som harmonierar med soffan. En matta binder ihop helheten och ger rummet ett mjukt och trivsamt intryck. Gardiner, plädar och soffkuddar bidrar också till en mysig atmosfär. Försök även att hitta ett soffbord som passar ihop med mattan och soffan.

Sträva efter balans

När du inreder vardagsrummet ska du försöka sträva efter balans. Exempelvis om du har en större taklampa kan du balansera upp det med en golvlampa. Det är även viktigt att välja färger som samspelar. Att mixa material och texturer är perfekt för att skapa en levande inredning.

Ta inspiration av inredningstrenderna

För att göra vardagsrummet trendigt kan du ta inspiration av årets inredningstrender. I år är det bland annat populärt att blanda olika stilar och inreda med färger som rött och mönster. Rundade hörn på möbler och pasteller är andra saker som är på modet.

Inredningstrender 2024:

  • Levande material
  • Framtidsretro
  • Maximalism
  • Geometriska mönster
  • Rött