Så väljer du rätt hemförsäkring

En hemförsäkring är en slags paketförsäkring som inte bara täcker ditt hem. En hemförsäkring ingår typiskt sett också sådant som till exempel ansvarsskydd och reseförsäkring. I det finstilta kan dock villkoren variera på sätt som kan göra stor skillnad. Därför kan du i den här artikeln läsa om vad ska du tänka på när du väljer hemförsäkring?

Att du har en bra hemförsäkring är definitivt en av de viktigaste sakerna att se till att du har. Risken är nämligen, att om ditt hem drabbas av brand eller någon annan allvarlig olyckshändelse, så blir du skuldsatt för livet. Trots det är det hundratusentals människor i Sverige som inte har någon hemförsäkring. Kanske är ett av skälen att många uppfattar försäkringar som svåra att förstå, det är många finstilta detaljer att tänka på. Samtidigt finns det också en djungel av försäkringsbolag att välja bland. Kanske kan det vara en bra idé att välja ett nytänkande alternativ som Gofido, ett försäkringsbolag som försöker innovera försäkringsmarknaden.

Dynamiska hemförsäkringar

Gofidos idé går ut på att erbjuda en mer dynamisk lösning för hemförsäkringar än vad du typiskt får från ett försäkringsbolag. Tanken är helt enkelt att det är många olika saker i ditt liv som påverkar vad försäkringen egentligen kostar och vad den täcker. I princip vad som än händer i ditt liv kan det innebära att du egentligen ska betala en mindre försäkringspremie. Alternativt har du köpt eller fått någonting som inte kommer att innefattas av försäkringen förrän du gör din årliga uppdatering. Den typen av missar är annars någonsin som riskerar att bli kostsamt. Det är en erfarenhet ett par berättar om i en artikel på SVT. När den ena partnern drabbades av en hjärtinfarkt i samband med att de semestrade i Turkiet ville deras försäkringsbolag inte täcka kostnaderna. Anledningen? Att de hade missat att redovisa att de hade flyttat ihop. Deras hemförsäkring täckte i och med inte båda personerna som bodde i bostaden utan enbart den som tecknat försäkringen.

Andra saker att hålla ögonen öppna för

Det är mycket att tänka på, och det är klokt att se till att hemförsäkringen täcker allting du kan tänkas råka ut för. Det är förstås till stora delar en fråga om vilken typ av livsstil du har. För den skull finns det ingen anledning att du är överförsäkrad i onödan. Carita Lindborg som är expert på Konsumenternas Försäkringsbyrå menar att många har flera försäkringar som på olika sätt överlappar varandra. I en artikel i Aftonbladet understryker hon dock precis som alla experter på ämnet vikten av att ha en bra hemförsäkring. En hemförsäkring är ju som bekant inte bara ett skydd för ditt hem och dina ägodelar. Den täcker också andra typer av olyckshändelser. Exempelvis om du skulle bli sjuk under utlandsvistelse och behöver flygas hem, eller ansvarsskydd som skulle kunna täcka eventuella skadeståndskrav om du skulle drabbas av det. Bland de försäkringar experter generellt anser som onödiga finns bland annat produktförsäkringar, en typ av försäkring som ofta erbjuds till exempel i samband med att du köper elektronikprodukter.