Så hittar du rätt mäklare för dig

När du ska sälja din bostad är mäklaren nyckelpersonen i hela försäljningsprocessen. Mäklarens kunskaper kring marknadsföring, den rådande bostadsmarknaden och kunskap kring ditt bostadsområde är viktigt för att lyckas med försäljningen. Att hitta en bra mäklare är därför av största vikt.

När du ska sälja din bostad är valet av mäklare väldigt viktigt eftersom mäklaren spelar en avgörande roll i hur försäljningen faktiskt går. Du lägger ett stort ansvar i en annan persons händer och det handlar om mycket pengar. Då är det viktigt att du känner förtroende för mäklaren och att den personen besitter rätt kompetens för att kunna sälja din bostad till bästa möjliga pris. En mäklare som har kunskaper om ditt bostadsområde och har ett kontaktnät ökar chanserna att försäljningen lyckas.

Mäklaren är nyckelpersonen i försäljningen

En mäklares uppgift är att hjälpa dig få ett sådant bra pris som möjligt för din bostad efter de förhållanden som råder på bostadsmarknaden. Ett misstag från mäklaren kan få stora konsekvenser för dig. Just av den anledningen ska du inte titta på prislappen för mäklararvodet utan välja den mäklaren som du tror kommer att kunna prestera bäst. Det går att se vissa gemensamma nämnare för mäklare som är riktigt bra.

Kännetecken för en bra mäklare:

• Kunskap
• Ärlighet
• Erfarenhet
• Engagemang

En mäklare ska vara realistisk och ärlig

En bra mäklare kan ge dig som kund trygghet. För att kunna ge en sådan trygghet krävs det kunskap inom flertalet områden som exempelvis ekonomi, försäljning och juridik. En mäklare ska även vara ärlig och saklig eftersom det leder till en bättre relation och du som kund kan ha förtroende för mäklaren. Om mäklaren lovar guld och gröna skogar fast det inte är rimligt kommer du att bli besviken på slutpriset. Erfarenhet är också en viktig ingrediens. En mäklare som har arbetat i branschen en längre tid har skaffat rutiner och vet vilka verktyg som är bäst att använda och hur olika situationer hanteras på bästa sätt. Att mäklaren också visar intresse och verkligen är på hugget med en vilja om att verkligen göra sitt bästa är viktigt.

Engagemang från mäklaren är viktigt

Det är av vikt att en mäklare engagerar sig i dig som kund och i försäljningsprojektet. När en mäklare är engagerad skickar det dig rätt signaler om att du är viktig. När mäklaren är lyhörd för dina önskemål visar det också på engagemang. Personkemi och tillit ska dock inte glömmas bort i sammanhanget. Det är två viktiga delar i allt ihop. Tänk dock på att det är alltid viktigt att kolla upp mäklaren att hen bland annat har en giltig licens.

Försäljningsprocessen för en bostad

En försäljningsprocess av en bostad börjar med att du hittar en mäklare som du har tillit till. Sedan värderas bostaden i fråga av mäklaren. Mäklaren kan i det skedet komma med förslag på renoveringsåtgärder som kan lyfta bostaden. I en del fall är det inte nödvändigt med några åtgärder. Fotografering och annonsering följs av visningar av bostaden. Om det finns flera intressenter blir det budgivning. När den är avklarad skrivs kontrakt och tillträdesdag för den nya ägaren bestäms.