Så barnsäkrar du hemmet

Barn är nyfikna och älskar att klämma och känna på olika saker. Tyvärr innebär det även att de löper större risk att skadas i hemmet. Därför är det viktigt att barnsäkra hemmet genom att inreda med säkra möbler och ta bort allt som är farligt.

Att vara småbarnsförälder innebär en ständig oro för att barnet ska göra sig illa eller stoppa olämpliga saker i munnen. Det är alla föräldrars mardröm att barnet ska göra sig illa. Hemmet är fullt av faror, exempelvis el, vatten och lösa föremål. Som tur är går det att förbygga vissa faror i hemmet med smarta inredningsprylar och tips. Här kan du läsa mer om hur du barnsäkrar hemmet på bästa sätt.

Inred med barnsäkra möbler

Ett hem med småbarn bör inredas annorlunda än ett hem med endast vuxna. Först och främst bör barnhemmet har möbler som är anpassade efter barnens nyfikenhet. Hos HomeSafety hittar du massor med smarta möbler och inredningsdetaljer för att barnsäkra hemmet på ett smart sätt. Här kan du bland annat köpa saker som skyddar barnen från:

  • Vassa kanter
  • Trappor
  • Kontakter och spis
  • Dörrar och andra ställen där barnet riskerar att klämmas

A,Child,Is,Trying,To,Poke,Into,Electrical,Outlets.,KidDu hittar även en rad olika saker för sovsäkerhet, exempelvis babyvakter och andningslarm, och badsäkerhet. Det är inte alltid helt lätt att som förälder veta vad som är farligt för småbarn i hemmet. Det är alla föräldrars mardröm att deras barn ska råka illa ut och skada sig. I värsta fall kan farliga och felmonterade möbler leda till att barnet dör eller får skador för livet. På homesafety.se kan ta del av deras kostnadsfria SafetyGuide som listar de vanligaste och farligaste fällorna i hemmet. Du går igenom ditt hem steg för steg och får även produktrekommendationer för att skapa ett säkert hem. Du kan även anlita dem för rådgivning och installation för att vara säker på att hemmet är säkert för småbarn.

Ta bort allt farligt

A,Small,Child,Toddler,Baby,Boy,Holds,A,Plate,WithSmå barn älskar att upptäcka världen genom att klämma, smaka och lukta. De är för små för att avgöra vad som är farligt och därför är det en risk att de känner eller smakar på något som de inte borde göra. Därför är det mycket viktigt att du som förälder tar bort allt farligt i hemmet. För att undvika elolyckor bör du exempelvis täcka kontakter. Även ett spisskydd och farliga sladdar bör tas bort.

Farliga kemikalier och små prylar som barnet kan sätta i halsen, inklusive lock och andra delar, måste givetvis förvaras utom räckhåll för barnet. Tänk på att små barn gillar att stoppa saker i munnen när de utforskar. Även större saker, exempelvis kuddar, bör vara tillverkade av material som inte är farligt för barnet.

Andra vanliga faror inkluderar sådant som kan fall över barnet, exempelvis hyllor, lampor och lösa föremål. Även sådant som kan ge klämskador, framför allt dörrar och utdragbara hyllor, bör ses över och anpassas eller tas bort. Gå igenom hela hemmet och utgå i från barnets perspektiv. Ta bort alla spännande, men farliga prylar.